Tri stvari koje Srbija mora da uradi da bi savladala Irsku

Fudbalska reprezentacija Srbije dovela je sebe u dobru situaciju kada je u pitanju odlazak na Svetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine. Tri kola do kraja kvalifikacija Srbija vodi u grupi D i ima dva boda više od Republike Irske i četiri od Velsa. Naredni meč koji predstoji sutra, upravo protiv Irske u Dablinu, mogao bi da nam da odgovor na pitanje – da li su naši fudbaleri kadri da nas napokon obraduju nakon nekoliko godina razočaranja.

Ako ćemo se baviti matematikom, Srbiji bi mogao da odgovara i nerešen rezultat protiv Irske, ali nema razloga da se i na gostovanju u Dablinu naša reprezentacija ne bori za sva tri boda. Na taj način napravila bi možda i najveći i najbitniji korak ka Rusiji. Evo koje tri stvari Srbija mora da uradi da bi savladala Irsku:

 

Igrati na pobedu

Ako bismo bili slobodniji u korišćenju reči, rekli bismo da naši fudbaleri ne smeju da odigraju kukavički. Gledano na papiru, sigurno imaju kvalitet da pariraju Ircima na svim delovima terena, što će značiti da nema nijednog razloga da se u Dablinu povuku i čuvaju startni rezultat.

Navijači Crvene Zvezde će se setiti kako je Vladan Milojević u trenutku kada je njegova ekipa gubila 3:1 na nedavnoj utakmici u Krasnodaru zamenio štopera Srđana Babića napadačem Aleksandrom Pešićem. To je možda najbolji primer stava kakav selektor Slavoljub Muslin treba da zauzme u Irskoj. Veliki broj navijača bi sigurno više voleo da vidi poraz uz herojsku i napadačku igru nego ‘nulu’ izborenu parkiranjem autobusa ispred svog gola.

Adaptirati se na vremenske uslove

Britansko ostrvo je poznato po velikim količinama kiše, a upravo takva prognoza na snazi je za utorak. Irci su svakako više navikli da igraju utakmice pod takvim uslovima, pa se postavlja pitanje koliko će vreme ići u korist Srbije. Srećom, mogli su naši reprezentativci da vežbaju u sličnim uslovima na stadionu Partizana u subotu, kada su igrali protiv Moldavije. Podsetićemo se i da je tokom prvog susreta sa Ircima prošle godine u Beogradu takođe padala kiša. Tada su bodovi podeljeni, ali je Srbija veći deo tog meča provela jureći rezultat i prednost koju je rival stekao u 2. minutu.

Svi za jednog, jedan za sve

Igrao se 22. minut utakmice Srbija – Moldavija kada su naši reprezentativci odigrali akciju sa nekoliko fenomenalnih poteza. Prihvatio je Kostić loptu u izglednoj poziciji u šesnaestercu, ali je umesto da šutira odlučio da pokuša da asistira. Iako se tada ispostavilo da je to bio potez više, upravo to treba da bude recept za igru Srbije u Dablinu. Svi naši reprezentativci moraju da imaju glavi tokom čitavih 90 minuta da ne igra jedan, već igra tim.

Iako njihov individualni kvalitet nije sproan, samo potpunim žrtvovanjem za tim i bespoštednom borbom mogu doći do odgovarajućeg rezultata i (zašto ne) trijumfa protiv Irske. Zato svi moraju biti spremni da daju sve od sebe, istrče još koji metar kada su najumorniji i stave se u potpunosti u službu tima.

Kada su navijači u pitanju, podrška neće izostati, jer verujemo da će milioni biti prikovani uz male (i velike) ekrane u utorak uveče. Utakmica Republika Irska – Srbija igra se od 20:45 u Dablinu, a prenos je obezbeđen na RTSu.

TEKST REKLAMA 2

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*