EVO ŠTA KAŽE MATEMATIKA: Šta je Srbiji potrebno da se plasira na Svetsko prvenstvo u Rusiji?

U grupi D evropske zone kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine odigrano je sedam kola, a preostala su još tri. Tabela trenutno izgleda ovako:

Srbija 15

R. Irska 13

Vels 11

Austrija 8

Gruzija 4

Moldavija 2 

Naša reprezentacija je u najboljoj poziciji, ali s obzirom na to da je još uvek devet bodova u igri, četiri reprezentacije još uvek mogu da sanjaju da se dokopaju Rusije narednog leta. Evo kako izgledaju rasporedi preostalih mečeva ove četiri selekcije.

8. kolo

Austrija – Gruzija

Republika Irska – Srbija

Moldavija – Vels

9. kolo

Gruzija – Vels

Austrija – Srbija

Republika Irska – Moldavija

10. kolo

Moldavija – Austrija

Srbija – Gruzija

Vels – Republika Irska

Da pokušamo sada da analiziramo jednog po jednog protivnika, počevši od onog koga još samo matematika i drži u igri.

Austrija

Austrijanci imaju dva meča na svom terenu i jedan u gostima, mada je to gostovanje protiv najslabije ekipe u grupi. Čak i kada bi ostvarili sve tri pobede, malo je verovatno da bi mogli direktno na SP, jer samo jedna pobeda Srbije sprečila bi ih da se dokopaju prvog mesta. Ako pretpostavimo da će savladati Gruziju u utorak, verovatno bi se nadali podeli bodova u meču Irske i Srbije u Dablinu. Iz ugla naše reprezentacije, nama bi najviše odgovaralo da Gruzini naprave iznenađenje sutra u Beču. U tom slučaju Austrijanci bi ostali bez (realnih,a možda i teorijskih) mogućnosti i za baraž, pa bi duel sa Srbijom u oktobru dočekali bez rezultatskog motiva. Gruzija nam je već pomogla remijem protiv Irske, pa nema razloga se ne nadamo da to ne bi mogla da učini još jednom.

Vels

Pobeda protiv Austrije tokom vikenda izvojevana je u finišu i borbeni Velšani ostali su u trci za plasman na Svetsko prvenstvo. Sledi im duel u Moldaviji u utorak, u kom bi bilo iznenađenje sve sem njihove pobede, bez obzira što igraju u gostima. U oktobru će gostovati u Gruziji i nadati se da upišu još tri boda. Sa ta dva trijumfa, mogu realno da se nadaju da će se boriti makar za baraž sa Republikom Irskom u poslednjem kolu.

Iz ugla reprezentacije Srbije, mi smo odigrali oba meča sa Velsom i imamo četiri boda više, pa dokle god sve pođe onako kako se nadamo u našim susretima, ne bi trebalo da se preterano zamaramo njihovim rezultatima. Od Velsa imamo i bolju gol razliku, a moraćemo da osluškujemo šta se dešava na njihovim mečevima jedino u slučaju više od jednog našeg kiksa u poslednja tri kola.

Republika Irska

Irci će u oktobru sigurno osvojiti tri boda protiv Moldavije na domaćem terenu, a zatim im predstoji i gostovanje Velsu. Ukoliko sutra savladaju Srbiju, sami su gospodari svoje sudbine i mi moramo da se nadamo da će na jednom od dva gorepomenuta susreta prosuti bodove. U slučaju nerešenog ili pozitivnog rezultata naše selekcije u Dablinu, ne moramo da brinemo ni za preostala dva meča Iraca dokle god ekipa Srbije ne kiksira u poslednja dva kola.

Srbija

Iako predstoji još tri kola, činjenica je da srpska reprezentacija ima meč loptu za odlazak na Svetsko prvenstvo u utorak u Irskoj. U slučaju tri boda, mnogo možemo da dobijemo – imali bi najmanje četiri boda prednosti u odnosu na prvog pratioca, što znači da nam je dovoljna jedna pobeda u preostala dva meča u oktobru, a u nekim varijantama bi moglo da igra i manje od toga. Evo šta Srbija po našem mišljenju treba da uradi da savlada Irsku u utorak.

U slučaju nerešenog rezultata, stvari bi mogle da se iskomplikuju. Pobeda Velsa u Moldaviji približila bi tu reprezentaciju Srbiji i Irskoj, a u pretposlednjem kolu Srbi od te tri selekcije imaju najteži test (gostovanje Austriji). Ako i Vels i Irska slave u 9. kolu, a Srbija propusti da pobedi i Irce i Austrijance, lako može da se desi da nam direktni plasman na Svetsko prvenstvo ostane samo san. Istina, imali bismo i dalje solidne šanse za baraž, ali znamo da tamo dosta zavisi od sreće na žrebu, a definitivno je da će u šeširu biti neki više nego ozbiljni rivali, poput Italije.

Srbija svoj naredni meč igra protiv Republike Irske u Dablinu, u utorak od 20:45, a prenos je obezbeđen na RTS-u.

TEKST REKLAMA 2

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*