Zašto Srbija sada izgleda POTPUNO DRUGAČIJE i ima li mesta za Bobana Marjanovića?

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je Trofej Beograda, turnir odigran u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo koje startuje u septembru. Trijumfima protiv Grčke (93:61) i Crne Gore (82:71), srpski reprezentativci su pred domaćom publikom podigli pehar i potvrdili da su na dobrom putu da budu spremni za takmičarske izazove koji ih uskoro očekuju.

Evo par zapažanja o našoj reprezentaciji koja su se mogla primetiti tokom mečeva na Trofeju Beograda:

Srbija izgleda potpuno drugačije nego pre godinu dana

Kada uporedite sastav koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Riju kada je osvojena srebrna medalja, na mečevima u Beogradu nije bilo Nemanja Nedovića, Nikole Jokića, Marka Simonovića, Miroslava Raduljice i Miloša Teodosića. To je kompletna petorka koja bi, da se nađe na terenu, namučila svakog protivnika.

Ipak, njihovo odsustvo nije se osetilo. Bogdan Bogdanović dobio je mnogo veću slobodu u igri, što je iskoristio na najbolji mogući način, a timski duh i ona mantra ‘svi za jednog, jedan za sve’ mogla se videti ko god da je od momaka bio na parketu. I dok Teodosića i Raduljicu očekujemo na Evropskom prvenstvu, izvesno je da će isto propustiti Jokić i Nedović, a slična sudbina verovatno čeka i Simonovića. Uprkos tome, zahvaljujući izgrađenoj atmosferi i potenciranju timske snage kao najvećeg kvaliteta, selektor Aleksandar Đorđević i ostatak stručnog štaba pokazali su da nemamo zbog čega da brinemo jer je Srbija u stanju da nadomesti odsustvo bilo kog pojedinca.

Koliki je značaj Bobana Marjanovića?

Možemo da govorimo o prethodnim reprezentativnim akcijama i o tome zašto (ne) treba razumeti to što ih je Marjanović propustio, ali ono što je važno je da je gorostasni centar sada jedan od onih koji konkurišu za finalni sastav Srbije koji će nastupiti na Evropskom prvenstvu. Selektor Đorđević je odlučio da ga uvrsti na širi spisak i, ako je suditi po prvim pripremnim utakmicama, utisak je da nije pogrešio.

Boban Marjanović bio je jedan od važnijih šrafova u ekipi Srbije protiv Grčke i Crne Gore. Videli smo koliko znači pod košem, a čini se da je napravio i ozbiljan pomak u nekim segmentima igre u odnosu na period kada je igrao u Crvenoj Zvezdi (npr. primetno se brže vraća u odbranu i deluje agilnije). Ipak, konkurencija na poziciji centra je ozbilna – Štimac je imao sjajnu sezonu, Kuzmić pokazao da i na njega može ozbiljno da se računa, a ukoliko Raduljica izbegne probleme sa povredom, neće biti dileme da će ostaviti srce na terenu u svakom meču.

Kada na sve to dodamo da je Marjanović propustio prethodne reprezentativne akcije, jasno je da će Đorđević morati ozbiljno da vaga koga će povesti za Tursku. Iako ne znamo dovoljno o atmosferi u reprezentaciji i svesni smo da je kohezija tima nešto u šta selektor polaže mnogo, ako je sudeći samo po igri Bobana Marjanovića na turniru u Beogradu, čini se da on definitivno mora da se nađe među putnicima za EP.

Ozbiljan pristup i bez ‘lako ćemo’

Jedna od prvih stvari koju je Aleksandar Đorđević rekao na konferenciji za štampu posle meča protiv Grčke je da ne treba taj meč gledati kao ozbiljan parametar odnosa snaga između dveju reprezentacija. Izuzev malog dela prvog poluvremena, oba selektora delovala su kao da isprobavaju razne petorke i taktičke zamisli, a uz to su Grci delovali premoreno (igrali su ćetvrti meč u šest dana).

Foto: www.sportnadlanu.com

Iako su slavili sa više od trideset razlike, Srbi su maksimalno ozbijno prišli i meču sa Crnom Gorom. Četa Bogdana Tanjevića bila je u najmanju ruku isto tako raspoložena za odmeravanje snaga. Bio je to na momente pravi takmičarski duel iz kog je Srbija izašla kao pobednik. Ipak, od naših reprezentativaca mogli ste čuti mahom isto – drago im je zbog trofeja, ali su svesni da ozbiljan rad tek predstoji i da moraju da ostanu maksimalno posvećeni kroz čitav period priprema.

Iako u javnosti, posebno posle trijumfa protiv Grčke, provejava stav ‘ma, uzećemo zlato’, naši reprezentativci znaju da ih do tog stepenika očekuje mnogo rada Sa pravom se treba nadati da Srbija može daleko na Evropskom prvenstvu, ali isto tako je važno pružiti ekipi apsolutnu podršku u svakom trenutku, kako tokom priprema, tako i na samom takmičenju. Na kraju, ipak su oni posvetili svoje leto reprezentaciji, svojoj zemlji i milionima navijača koji ih bodre uživo i pored malih ekrana. Zbog toga, važno je reći sada kada je raspoloženje naroda prema reprezentaciji pozitivno, treba ove momke podržati u svakom trenutku. Ne treba tražiti dlaku u jajetu, valjda su stručni štab i igrači do sada pokazali da zaslužuju naše poverenje. Na nama je samo da ih bodrimo na putu do još jedne radosti, i uz puno rada, energije i malo sreće, novog dočeka u Beogradu.

Kako se vama dopala igra reprezentacije Srbije? Ima li mesta za Bobana Marjanovića među putnicima za Evropsko prvenstvo? Koji bi mogao da bude domet reprezentacije Srbije u Turskoj? Podelite svoje mišljenje sa nama u komentarima.

TEKST REKLAMA 2

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*